Canola oil vs. földimogyoró olaj

Az egyszeresen telítetlen zsírok, például a repce és a mogyoróolaj nagyobb mennyiségét tartalmazó olajok általában az egészségesebb lehetőségek közé tartoznak, mivel csökkentik az alacsony sűrűségű lipoproteint vagy rossz koleszterint, miközben növelik a nagy sűrűségű lipoproteint vagy a jó koleszterint. Ezen olajok összetételének, füstölési pontjának és ízének megértése segíthet meghatározni, hogy melyik a legmegfelelőbb az adott helyzetben.

A Canola olaj az egy telítetlen zsírban lévő legmagasabb olaj, 62 százalék, 7 százalék telített zsír és 31 százalék többszörösen telítetlen zsír. A többszörösen telítetlen zsír kis mennyisége esszenciális omega-3 zsírokból áll, a Cleveland Clinic szerint. A földimogyoró olaj a telített zsírban magasabb, 18 százalékkal, ami kissé kevésbé egészséges, mint a káposztaolaj, de még mindig tartalmaz 48 százalék egyszeri telítetlen zsírt és 34 százalék többszörösen telítetlen zsírt.

Az olajokat nem szabad füstpontjánál magasabb hőmérsékleten használni, mivel ez veszélyes füstöket és anyagokat jelent, amelyek szabadgyököknek nevezhetők, amelyek károsíthatják a sejteket. Ha magas hőt igénylő módszert kíván főzni, mint például a sütés, a földimogyoróolaj jobb választás, mint a káposztaolaj, mivel nagyobb füstpont van. Míg a káposzta olajnak 400 fokos füstölési pontja van, a földimogyoróolaj biztonságosan használható legfeljebb 450 fokos fahéraig.

A földimogyoró-olaj egy jó lehetőség a mély sütéshez, a mártásokhoz, a sütéshez, a sütéshez, a salátaöntetekhez és az általános főzéshez. Különösen jó az ázsiai ételekben, mivel finom földimogyoró ízű lehet. A Canola olaj könnyű ízű, és fel lehet használni vaj vagy margarin cseréjét főzés vagy sütés közben. Használja az olajteknőhöz vagy a grillhez, keverje sütjük vagy pároljuk, készítsünk salátaönteteket vagy főzzük a sütőben.

A földimogyoró-olaj nem biztonságos a földimogyoró-allergiás emberek számára, ezért ne használja fel, ha ételt hoz más emberekhez, és nem biztos abban, hogy ételallergia van. Ne használjon repceolajat, ha megpróbálja elkerülni a géntechnológiával módosított összetevőket vagy GMO-kat tartalmazó élelmiszereket, mivel a repceolajok előállításához felhasznált repceolajokat genetikailag módosították, hogy eltávolítsák az erukasav nevű káros vegyületet.

Olajösszetétel

Smoke Point

Jellemző használat

Egyéb szempontok