Csokoládé irritálja a gyomrot?

A legtöbb ember élvezheti a csokoládét mérsékelten anélkül, hogy kellemetlen egészségügyi hatásokat tapasztalna. Azonban néhány ember érzékeny egy vagy több összetevőre a csokoládéban. Ha gyomor-bélrendszeri tünetei vannak, például gyomorpanaszok, hasi görcsök, gáz, puffadás, hányinger, hasmenés vagy hányás a csokoládét fogyasztva, akkor bármilyen mögöttes egészségügyi állapota lehet. Az orvos segíthet meghatározni, mi okozza a tüneteket.

Ha laktóz intoleranciája van, a szervezet nem termel elegendő mennyiségű laktáz enzimet, amely lebontja a tejcukrot. Ehelyett a laktóz cukor a gyomrából a vastagbélbe kerül, ahol kölcsönhatásba lép a természetes előfordulású baktériumokkal. A legfontosabb jelek a gáz, a gyomorfájdalom és a puffadás, és általában 30 percen belül, két órával a tejet tartalmazó ételek fogyasztása után kezdődnek. Lehet, hogy élvezheti a sötét csokoládét, amely nem tartalmaz hozzáadott tej szilárd anyagot. Az Ön állapota súlyosságától függően előfordulhat, hogy képes tolerálni a csokoládé kisebb darabjait. Néhány ember képes a tüneteik megszüntetésére a laktáz tabletta étkezés előtt történő bevételével. Ez az over-the-counter gyógyszert felváltja a hiányzó laktáz enzim, és segít a testemésztésnek.

A fekélyek és a gyomorhurut, gyomorfekély gyulladása hasi fájdalmat, émelygést, hányást és étvágytalanságot okozhat. Ha vérzõ fekélye van, lehet, hogy fekete székletet és hányást észlel, amely vért vagy fekete színt tartalmaz. Hívja kezelőorvosát, ha ilyen tüneteket tapasztal, mivel a gyógyszeres kezelés segíthet ezeknek a betegségeknek a kezelésében. Egy enyhe étrendet kell enni. A csokoládé súlyosbíthatja az Ön állapotát, mivel fűszeres ételek, koffein, szódavíz és gyümölcsök és zöldségek nagy savakkal rendelkeznek.

Az ételallergia olyan tüneteket okozhat, amelyek befolyásolják a gyomrot és a gyomor-bélrendszert. Egyes embereknél az ételallergia görcsöket, gyomorfájást, hasmenést, hányingert vagy hányást okoz. Ezek a tünetek önmagukban vagy bőrhatásokkal, például kiütéssel vagy csalánkiütéssel, valamint légzőszervi tünetekkel kombinálva fordulhatnak elő. A tejfehérje allergiája gyomorproblémákat okozhat, és a legtöbb csokoládé tejszilárdságot tartalmaz. Kezelőorvosa elvégezheti az allergiás vizsgálatot annak megállapítására, hogy tejallergiája van-e. Ha igen, lehet, hogy élvezheti a tejmentes csokoládét.

Az irritábilis bél szindróma fő tünetei a hasi fájdalom, amely krónikus hasmenés, székrekedés vagy mindkettő kombinációja. Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél az emésztőrendszer izmai és idegei különösen érzékenyek. A vastagbél izmai túlságosan illeszkednek az étkezés után, és ez fájdalmat és görcsöt okoz. Az irritábilis bél szindróma tüneteit súlyosbítják bizonyos élelmiszerek, köztük a csokoládé. Egyéb olyan ételek, amelyek az állapotot kiváltják, tartalmazzák a koffeint, a tejet, az alkoholt, a szeszes italokat és a zsíros ételeket. Beszéljen orvosával, ha ingerlékeny bél szindrómával rendelkezik. Az étrendi változások, a stresszmentesség és a gyógyszerek segítenek a beteg állapotának kezelésében.

Laktóz intolerancia

Fekélyek és gyomorhurut

Allergia

Irritábilis bél szindróma