Sör és savas reflux

Sokan egyszerre kellemes hideg sört élveznek, de senki sem élvezi a savas refluxot. A savas reflux leggyakrabban fájdalmas, égő érzést jelent a mellbimbó területén. Egyéb tüneteket is okozhat, mint például savanyú, savas íz a szájüregben vagy a hátán. Ha a savas reflux gyakran fordul elő, akkor gastrooesophagealis reflux betegségnek vagy GERD-nek nevezik. Habár gyakrabban fordul elő savas reflux, miután egy-két sört kaptál, az alkoholfogyasztás és a reflux közötti kapcsolat orvosi adatai nem egyértelműek. A sör potenciálisan súlyosbítja a savas refluxot, mivel puffadást okoz, és a nyelőcső tartalmának nagyobb eséllyel esik a nyelőcsőbe, azonban az alkohol elkerülése nem eredményezi folyamatosan a savas reflux tüneteket.

Az acidus reflux anatómiája

Az oka, hogy a sör súlyosbíthatja a savas refluxot, azt mutatja, hogyan befolyásolja az izomot, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizomzatát (LES). A nyelőcső alján, a szájat a gyomron keresztül összekötő csőhöz izmos gyűrű van, amely lehetővé teszi, hogy az élelmiszer átjusson a gyomorba. Ha nem lenyeli, ez a zárbeteg zárva marad, így a gyomor savtartalma nem tér vissza a nyelőcsőbe. Néha azonban a sphincter ellazul, és ezeknek a savas gyomornedveknek a szökése – amelyek irritálhatják és károsíthatják a nyelőcső bélését, és a gyomorégésnek nevezett égési fájdalmat eredményezhetik. A sör és más alkoholtartalmú italok enyhítik a sphinctert, s így a savas reflux valószínűbb.

Alkohol és savas reflux

Az alkohol is lelassíthatja az étellel kapcsolatos mozgását az emésztőrendszeren keresztül, és a savas reflux valószínűsége nagyobb, ha a gyomor teljes vagy a szokásosnál hosszabb ideig marad. Amint azt a 2006. májusi “Belgyógyászati ​​Levéltár” című összefoglalóban összegezték, néhány kisebb tanulmány készült, amelyek az alkoholfogyasztást fokozta a savas reflux tünetekkel. Azonban sem az American Gastroenterological Association 2009-es orvosi állásfoglalása, sem az American College of Gastroenterology 2013-as klinikai gyakorlati ajánlása nem ajánlotta az alkoholfogyasztást a GERD-kezelésben, mert nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az alkohol elkerülése javítja a tüneteket. Ezek az iránymutatások elismeri, hogy az egyéni megközelítés hasznos, és egyes emberek számára előnyös lehet bizonyos életmódbeli változások, például az alkohol csökkentése vagy elkerülése.

Sör, fagyás és savas reflux

A sör súlyosbíthatja a savas refluxot, mert a sör szénsavasodása által okozott lenyelve levegőt okozhat. A megfázás fokozott hasnyálmirigynyomást eredményez – ami a nyelőcső tartalmát a nyelőcsőbe visszaszoríthatja, így valószínűbb, hogy savas refluxot tapasztal. A szénsavas italok fogyasztása után véletlenül vagy szándékosan elakadhat, ha enyhíti a nyomást. Ahogy belecsúszik, az alsó nyelőcső zárónyílása kinyílik, hogy lehetővé tegye a gáznak, hogy elmeneküljön, és néhány savas gyomor-tartalom a nyelőcsőbe utazhat. Ez nemcsak súlyosbíthatja a gyomorégés tüneteit, de ha a gyomor tartalom elég messzire megy, akkor is tapasztalhatja, hogy savanyú, savas íz a szájban.

A savas reflux csökkentése

Ha sört inni, és gyanítja, hogy hozzájárulhat a savas reflux tüneteihez, próbálja meg elkerülni egy ideig, majd értékelje a választ. Megpróbálhat további életmódbeli változásokat is, például a túlsúlyt, a késő esti ételeket elkerülve, és alvás közben felemeli az ágy fejét. Ha úgy találja, hogy a savas refluxja társul a puffadáshoz, javíthatja a tüneteket azáltal, hogy lassabban eszik, kisebb ételeket fogyaszt, és elkerülheti az olyan ételeket, amelyek túlzott gázzal és puffadással járnak – például szénsavas italok, babok és káposzta. Orvosa gyógyszereket is előírhat a tünetek kezelésére. Bár az alkalmi savas reflux és a puffadás gyakori és nem súlyos, ha rendszeresen tapasztalja, keresse fel orvosát. Továbbá, mivel a túlzott alkoholfogyasztás komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha úgy találja, hogy rendszeresen többet fogyaszt, mint néhány italt, beszélje meg az egészségügyi szakemberrel való következményeket. Orvosi tanácsadó: Jonathan E. Aviv, M. D., FACS