Vajon az olajfa levél kivonja a jó baktériumokat a bélben?

Az olívabogyó-kivonat olyan gyógynövényfajta, amely bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, bár több kutatásra van szükség annak meghatározásához. Vannak arra utaló jelek, hogy az olajlevelű kivonat bizonyos antimikrobiális aktivitást biztosít, amely képes bizonyos típusú baktériumok, köztük a bélben élő jó baktériumok elpusztítására. Beszéljen orvosával, mielőtt az olívabogyó-kivonatot orvosi kezelésre kényszerítette, különösen ha terhes vagy ápoló.

Intesztinális baktériumok

A belek több százféle baktériumot tartalmaznak, amelyek segítik a bélflóra felépítését az emésztőrendszerben. Míg egyes baktériumok potenciálisan veszélyesek lehetnek, a legtöbb bélbaktérium olyan előnyös organizmus, amely alapvető funkciókat lát el. Az egészséges emésztőrendszerben a hasznos baktériumok megőrzik a károsokat. Az antibiotikumok felboríthatják ezt a kényes egyensúlyt, megölve mind a jó, mind a rossz baktériumokat a szervezetben, beleértve azokat is, amelyek a belekben vannak. A kedvező baktériumok megsemmisítésével az antibiotikumokkal kezelt gyógyszerek növelhetik a colitis és az antibiotikum okozta hasmenés kockázatát.

Olíva levélkivonat

Oleuropein a hatóanyag az olajlevél kivonatán. A szervezet az oleuropeint enolinné alakítja. Az olívabogyó-kivonat-megoldások támogatói azt állítják, hogy ez az anyag antibiotikumként hat a rossz baktériumokon, miközben támogatja a hasznos baktériumok tevékenységét. Nincsenek bizonyítékok vagy tudományos indokok az ilyen állítások alátámasztására.

Baktériumölő tulajdonságok

Az olajbogyó-kivonat nem szokványos gyógyszer vagy gyógyszerkészítmény a bakteriális fertőzések kezelésére. Habár ez az anyag már régóta használatos sebek tisztítására szolgáló kezelésként, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely megerősíti az oleuropein vagy enolinát antibiotikum tulajdonságait.

szempontok

A receptre szánt antibiotikumok általában megölik a jó és rossz baktériumokat, gyakran az emésztési problémákhoz vezetnek, amelyek a béltraktusban lévő kedvező baktériumok elvesztését követően jelentkeznek. Nincs elegendő kutatás az olívabogyó levél kivonatának előnyeiről és mellékhatásairól, bár a legtöbb felnőtt számára meglehetősen biztonságosnak tűnik. A probiotikumok fogyasztása elősegítheti a bélbaktériumok egyensúlyát, és helyreállíthatja az antibiotikumok megöltségéből származó előnyös baktériumokat. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok, különösen a S. boulardi és a Lactobacillus GG segíthetnek csökkenteni az antibiotikumos kezeléssel járó hasmenés kockázatát, a University of Maryland Medical Center szerint.