Vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek elkerülhetők a petefészek-cisztákkal?

A petefészek cisztái folyadékkal töltött zsákok, amelyek a petefészkükön vagy azon belül fejlődnek. Bár a legtöbb ártalmatlan és önmagában megoldható, egyesek fájdalmat vagy súlyos menstruációs vérzést okozhatnak. A diétás módosítások, például az egyes élelmiszerek elkerülése, nem minősülnek petefészek-ciszták kezelésének, bár bizonyos táplálkozási minták befolyásolhatják fejlődésüket. Ezenkívül a táplálék szerepet játszik a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kezelésében, klinikai szindrómában, melyet elhízás, rendszertelen időszakok, rendellenes hormonszintek és számos kis petefészekciszta jelenléte jellemez.

Petefészek-ciszták étrendkezelése

A táplálkozás befolyásolja a petefészkek és a reproduktív rendszert szabályozó hormonok működését. Következésképpen az étrendet gyakran állítják elő, hogy segítsen a petefészek-ciszták kezelésében. Az internetes keresés számos ajánlást és javaslatot nyújt az otthoni kezelésekre – növényi alapú étrend, nyers táplálkozás, gyógynövényes kezelés, almaecet-ecet és egyéb kiegészítők csak néhány javasolt terápia. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a terápiák hatékonyak a petefészek-ciszták kezelésében. Miközben több kutatás segíthet annak meghatározásában, hogy a táplálkozás szerepet játszik-e, a hagyományos és kutatási alapú irányítás magában foglalja az éber várakozást, a gyógyszeres kezelést vagy bizonyos esetekben a műtétet.

Kockázatcsökkentés

Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos táplálkozási minták növelik a petefészek-ciszták kialakulásának kockázatát. Például a vörös hús és a sajt növelheti a petefészek-ciszták bizonyos típusainak kockázatát, míg a zöld zöldségek fogyasztása védőhatást fejthet ki, az Európai Journal of Obstetrics, Nőgyógyászat és Reprodukciós Biológia című 2003. októberi számában . “A 2016. áprilisi,” A közösségi alapú ápolás és szülészet “nemzetközi folyóirata tanulmányozta az étkezési zsírok és a petefészek-ciszták közötti kapcsolatot, és csak gyenge és nem statisztikailag szignifikáns társulást talált.

A PCOS étrendkezelése

A PCOS egy olyan állapot, amelyet szabálytalan időszakok jellemeznek, emelkedett férfi hormonok, amelyek túlzott arcszőrzethez, pattanásokhoz és még férfias mintázatú kopaszodáshoz vezethetnek. A PCOS legtöbb női petefészkének szintén több cisztája van. Ez az állapot összefüggésben van az inzulin csökkent működésével, a hasi elhízással, a meddőséggel és a megnövekedett kockázati diabétellel. A testsúlycsökkenés és a testmozgás az első vonalbeli kezelési stratégiák. Ennek elérése érdekében az alacsonyabb zsírtartalmú, magasabb rostválasztékot hangsúlyozni lehet, pl. Teljes kiőrlésű gabonák, babok, diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek. A felesleges kalóriák elkerülése és a napi kalóriák kicsi, gyakori étkezésekben való elterjesztése hatékony a súly csökkentésére és az inzulin hatásának javítására.

óvintézkedések

Ha úgy gondolja, hogy petefészek-ciszta van, vagy ha hasi fájdalmat és kellemetlenségeket tapasztal, forduljon orvosához. Az egészséges táplálkozás mellett bárki számára jó ötlet, nincs bizonyíték arra, hogy fájdalmas vagy nagy petefészek-cisztákat tud kezelni, és nem helyettesítheti a gyógyszerek vagy műtét szükségességét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen fájdalma van, ami akadályozza a szokásos tevékenységeket. Sürgős orvosi ellátást igényel, ha bármilyen vérzést észlel az érintkezés után, hirtelen vagy új hasi fájdalom, szédülés vagy ájulás vagy súlyos hüvelyi vérzés.; Értékelte: Kay Peck, MPH, RD