5-htp & ocd

Az obszesszív-kompulzív rendellenesség vagy az OCD egy olyan depresszióhoz hasonló szorongásos rendellenesség, amelyben az emberek visszatérő negatív gondolataival, aggodalmaival, érzéseivel és viselkedéseivel találkoznak. Javasolták, hogy bizonyos kiegészítők, például az 5-HTP, a szerotonin metabolikus prekurzora, segítenek enyhíteni az OCD tüneteit. Az 5-HTP növelheti az OCD kezelésére alkalmazott antidepresszáns gyógyszerek hatásosságát is. Ha Ön OCD-vel vagy vényköteles gyógyszerrel rendelkezik, forduljon egészségügyi szakemberhez, mielőtt 5-HTP-t vagy egyéb kiegészítőket használna.

A szerotonin

Az 5-HTP egy kémiai vegyület, amelyet a tested használ, hogy szerotonin, egy neurotranszmitter molekula, hogy az agy sejtek kommunikálni egymással. Úgy gondolják, hogy az agyi szerotoninszintek közötti egyensúlytalanság számos pszichológiai rendellenességet, például depressziót, anorexia és OCD-t jelent. Az alacsony szerotoninszint és az OCD mögöttes okai nem ismertek jól, de genetikai tényezőket, pszichológiai stresszt és rossz étrendet is tartalmazhatnak.

Antidepresszáns gyógyszerek

Sok vényköteles antidepresszáns gyógyszer általában a szerotonin és egyéb neurotranszmitterek növekvő szintje révén működik az agysejtjei számára. Míg ezek a szerek sok olyan pszichológiai állapotban részesülnek, amelyek néha nem hatékonyak. Bizonyos esetekben az orvos javasolhatja, hogy az antidepresszánsokat alkalmazó betegek meghatározott életmódbeli vagy étrendi változásokat, vagy bizonyos kiegészítőket használjanak, hogy növeljék receptjeik hatékonyságát.

5-HTP-kiegészítők

Az antidepresszánsok a szerotonin szintjének növelésével segítik az Ön neuronjait. Elméletileg az 5-HTP-kiegészítők alkalmazása révén lehet, hogy növelheti a szerotonin szintjét az agyadban, hogy enyhítse az OCD-t. Az OCD kezelőközpont Dr. Christian Komor szerint az 5-HTP-kiegészítők 30 percen belül csökkenthetik az OCD tüneteit, de nem szabad antidepresszáns gyógyszerekkel kombinálni. A 2011. júniusi felülvizsgálati cikk a “Progress in Neuro-Psychopharmacology és Biological Psychiatry” című folyóiratban szintén elmagyarázza, hogy az 5-HTP segíthet az OCD kezelésében.

ajánlások

Bár az 5-HTP potenciálisan segíthet az OCD tüneteinek csökkentésében, a hatásosság tudományos bizonyítéka ellentmondásos. Ha az OCD tünetei vannak, beszéljen orvosával, hogy megtudja a legjobb kezelési lehetőségeket. Soha ne használjon 5-HTP-t vagy más szerotoninjavító szereket, például triptofánt, amíg antidepresszánsokat szed.