A tizenévesek önbecsülését befolyásoló tényezők

Az alacsony önbecsülés nagy terhet jelenthet egy tinédzser számára. Az alacsony önbecsülésű tizenévesek veszélyeztetik a tiltakozást, másokat zaklatják, drogokat és alkoholt használnak, és öngyilkossági gondolatai vannak. A tizenéves önbecsülésének felépítése lassú és nehéz folyamat, de ha képesek azonosítani azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a tizenéves ötleteit magáról, akkor tudni fogja, hová kell kezdeni.

Testkép

A pubertás kezdete szenvedhet a tinédzser önértékelésében. Amikor a teste elkezd megváltozni, elkezdheti öntudatosnak érezni ezeket a változásokat és azt, ahogyan fejlődik a barátaival szemben. Egy fiú nyugtalanul érzi magát, hogy kisebb, mint a barátai, miközben egy lány szégyellheti, ha a melle nő, és elkezd vonzani a felesleges figyelmet az idősebb férfiaktól. Ahogy elkezdi összezúzni a társait, a tinédzser jobban érinti a megjelenését, mint gyermekként. Ha testét összehasonlítja a médiában látott képekkel, akkor is befolyásolja, hogy hogyan látja magát, ha nem tudja megfizetni a legnépszerűbb ruhát, vagy nagyobb vagy kisebb, mint a népszerű zenészek és színészek, úgy érzi, rosszabbul viselkedik társaival és hírességekével szemben.

Szociális tapasztalatok

A tinédzser otthoni és iskolai élete mindkettő hatással lesz önbecsülésére. Ha szeretetteljes és ápoló házban nevelkedik, és szoros kapcsolatban áll a támogató barátokkal az iskolában, az önbecsülése magasabb lehet, mint egy olyan tinédzseré, akit a kritikus szülők felnevelnek és kevés barátja van. Az osztálytársaik által kínált vagy a tanárok által kifogásolt dolog szintén károsíthatja a tizenéves önbecsülését. Ha fizikai vagy szellemi fogyatékossága van, vagy más fajhoz vagy valláshoz tartozik, mint társainak többsége, olyan zavart és szégyent érezhet, amely alacsony önbecsüléssé válhat.

Teljesítmény

Néhány tizenéves nem fogja megzavarni az algebra mulasztását, míg mások teljesen leállnak, ha egy B-t egy kvíztól kapnak. Az iskolai teljesítményen túl a tinédzserek által végzett tevékenységek is hatással lesznek saját képére, néha jobb és néha rosszabbra. A csapat kiválasztása miatt a tinédzser szégyent sem érezhet, hiszen a csapat kiválasztása és válása részévé válhat, fontosnak és értékesnek érezheti magát. Megtalálni azt a hobbit, amit élvez és jó, hatalmas hatással lehet egy tini önképre, ezért ösztönözze őt, hogy folytassa szenvedélyeit. Közösségi szolgáltatási projektek is elősegíthetik a tinédzserek önbecsülését.

Saját hangja

Nem számít, milyen vonzó, okos és sikeres, a tinédzser képtelen látni minden eszközeit, és csak látni fogja a hibáit. Az ő megítélése a helyéről a világon és az általa elmondott dolgokról fog hatni, hogyan értékeli magát. Ezzel szemben egy tinédzser, aki a csomag közepén esik a megjelenés és a társadalmi helyzet tekintetében, nagyszerűen érezheti magát, mert pozitív belső monológja van. A tizenévesek ezt a hangokat és észlelést gyermekkoruk során fejlesztik, így nem tudják meggyőzni egy alacsony önbecsülésű tinkét, hogy fontos és szórakoztató ahhoz, hogy egyszerűen csak egyszer mondja el. Dicsérve erőfeszítéseit és konstruktív visszajelzéseit a kritika helyett idővel segítheti neki megváltoztatni néhány negatív önkifejezését.