Citromsav ananász

Sokféle friss gyümölcs, köztük ananász tartalmaz citromsavat, amely gyümölcsöt ad a fanyar ízének. Bár ananász számos összetevője hozzájárul a tápértékéhez, a citromsav nem. A citromsav nem fog bántani, de hozzájárulhat a savas refluxhoz.

Ananász

Ananász, frissen vagy szárítva, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, amelyet a sejtek energiára használnak. Tartalmaz továbbá antioxidáns C-vitamint vagy citromsavat. A Columbia Egyetem nyilatkozata szerint a magas citromsavtartalmú élelmiszerek nem okoznak savas refluxot, de a sav savasabbá teheti a gyomor tartalmát, és ennélfogva jobban irritálja a nyelőcsövet.

Citromsav

A citromsav nagyon gyakori a természetben, nemcsak a gyümölcsökben, hanem a szinte minden élő szervezet sejtjeiben is előfordul. Az emberi test sejtjei citromsavat termelnek, mivel szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket égetnek el energiává. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a citromsav élénkebbé válik.

Használja a testet

Az ananász fogyasztása során a citromsavat a bélrendszerbe szívja be a véráramba, magyarázza Dr. A. Pajor a “Neophrology szemináriumok” című tudományos folyóiratban. Innentől a citromsav többsége, amit megeszett, a vizeletbe lesz szűrt. Néhány sejtje – elsősorban a májsejtek – nagyon kevés citromsavat használ a vérből, és zsírrá alakítja. A mennyiség szinte következetlen, azonban az Ön étrendjében.

Egyéb felhasználások

Az ananászban található citromsav, bár táplálkozási szempontból nem fontos, ipari jelentőséggel bír. A Biotechnology Letters tudományos folyóiratban megjelent, és Dr. Chau Tran és kollégái által írt 1995-ös cikkében az ananász-maradványok nagyon magas citromsavszintet eredményeztek, amikor a maradékot gombákkal fermentálták. Ez érdekes az élelmiszeriparban, mivel a citromsav a feldolgozott élelmiszerek közös tartósítószer, és növeli az étel kuszpótlását.