Vannak olyan élelmiszerek, amelyek stimulálják a perisztaltikus mozgást?

A perisztaltisz a sima gasztrointesztinális izmok önkéntelen összehúzódása, ami az ételt az emésztőrendszeren keresztül mozogja. Számos dolog lassítja a perisztaltikát, beleértve a fizikai inaktivitást és a rossz táplálkozást. Ha gyakori székrekedést tapasztal, akkor néhány étrendi változás mindössze annyit kell tennie, hogy ösztönözze a perisztaltikát és a dolgokat újra mozdítsa.

A perisztaltika élettana

A perisztaltika akkor kezdődik, amikor a bólus vagy a rágott étel tömege lenyeli, ami a simaizom hatásának reflexét indítja el. Az idegek stimulálódnak az emésztőrendszerben, és a simaizmokat a felett lefelé helyezik, és a leereszkedő táplálék alatt lazítanak. A bólusz a szájból a nyelőcsőbe jut a gyomorba, ahol az emésztő lékkel és egyéb emésztőszerekkel keveredik. Innentől kezdve a vékonybélbe esik, ahol az epével keveredik és csíkvá válik. A vékonybélben a csíkot a duodénumban dolgozzák fel, átjutnak a jejunumra, ahol szénhidrátok és fehérjék felszívódnak, és az ileumba, ahol a vas és más tápanyagok felszívódnak. Ezután átjut a vastagbélbe, ahol a vizet kivonják, és a testből a végbélen keresztül.

A perisztaltikát befolyásoló tényezők

A National Digestive Diseases Information Clearinghouse vagy NDDIC szerint a székrekedés a lassult perisztaltika tünete. Az NDDIC felsorolja a nem megfelelő étkezési rostokat és a fizikai aktivitás hiányát, mint a székrekedés két fő oka. Más okok a kiszáradás, a gyógyszerek, a hashajtók és az életváltozások, például a terhesség, az utazás és az öregedés. Az életkorban az izomtónus csökkentése és a lassabb idegimpulzusok kombinálva a gyógyszerekkel és a csökkent fizikai aktivitással a perisztaltia lelassulhat, ami székrekedéshez vezethet.

Diéta és perisztaltika

A táplálkozás fontos szerepet játszik a perisztaltikában. Az egész friss gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban előállított diétás rostok serkentik a perisztaltikát, zsírokat és hulladékokat. A gáztermelő ételek, mint a brokkoli és a káposzta, szintén elősegítik a perisztaltikát. Rengeteg folyadék fogyasztása azért fontos, mert a székletet puha és könnyű átadni. A joghurt és más probiotikus élelmiszerek olyan élő bakteriális kultúrákat tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztést elősegítő egészséges bélflórát. Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek, mint a húsok, a tej, a sajt és a finomított szénhidrátok, lassan haladnak keresztül az emésztőrendszeren keresztül, és lassú perisztaltiszt is. Az alacsony rosttartalmú ételeket mérsékelten fogyasszák, és magas rostforrásokkal kombinálják.

A fizikai aktivitás és egyéb tényezők

A rossz étkezési szokások mellett a fizikai inaktivitás lassítja a perisztaltikus hatásokat. A rendszeres napi gyakorlatok bevonása felgyorsítja az anyagcserét és serkenti az emésztési folyamatot. A pszichológiai tényezők, mint a depresszió, lassítják a perisztaltikát, valamint a bélrendszerek időzítésének vagy a magánélet hiányának megzavarását. A terhesség, a műtét, a betegség és a gyógyszerek is csökkenthetik a perisztaltikus ingert.