A nyers mogyoró jó neked?

A Dél-Amerikától származó földimogyoró a földimogyoró világszerte nőtt, és az átlagos amerikai étrendben egy vágott darabot alkot. A legtöbb földimogyoró termékei olyan pörkölt földimogyorókat tartalmaznak, amelyek gazdagabb ízűek, mint a nyers földimogyoró, de nyers fajták állnak rendelkezésre ömlesztett áruházakban, egészségügyi élelmiszerboltokban és néhány élelmiszerboltban. A nyers földimogyoró gazdag táplálkozási profilja támogatja a szövetek egészségét, és a mogyoróban található tápanyagok közül néhány még a betegség elleni küzdelmet is.

A nyers földimogyoró előnyös rostot és fehérjét biztosít. Ezeket a tápanyagokat nem csak azért tartják meg, hogy hosszabb ideig érzitek magukat az étkezés után, hanem számos más egészségügyi előny is. A fehérje támogatja az immunrendszert, és aminosavakat biztosít a szövetek növekedéséhez és karbantartásához. A szálak segítenek szabályozni a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet, és a rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a cardiovascularis betegség kockázatát. A nyers földimogyoró minden egyes adagja 7,3 gramm fehérjét és 2,4 gramm szálat tartalmaz – a szoptatás 10 százaléka ajánlott nőknek és 6 százalék a férfiaknak, az Orvostudományi Intézet szerint.

A nyers földimogyoró a magnézium és a réztartalmuknak köszönhetően egészséges kiegészíti a diétát. A réz szerepet játszik az immunrendszer működésében, táplálja és erősíti a csontjait, miközben a magnézium elősegíti az egészséges izomfunkciót, és segít a sejtek energiatermelésében. A nyers földimogyoró minden egyes adagja 48 milligramm magnéziumot tartalmaz – az orvosok szerint az ajánlott napi bevitel 11 százaléka a férfiaknak és a nők 15 százalékának – és 324 mikrogramm réznek, vagy 36 százalékának a javasolt napi bevitelét. A nyers földimogyoró kiválasztása biztosítja, hogy jelentős mennyiségű ásványi anyagot fogyasszon el – az olajban pörkölt mogyoró mindössze 151 mikrogramm rézből áll.

A nyers földimogyoró kiváló forrásként szolgál az E-vitamin és a folsav, vagy a B-9 vitamin. Mindkét vitamin potenciális szerepet játszik a betegségmegelőzésben – az E-vitamin harcol a szabadgyökök ellen, amelyek egyébként hozzájárulnak a rákhoz, míg a folsav csökkenti a homociszteinszinteket – a magas homocisztein kardiovaszkuláris betegséggel jár. Az E-vitamin növeli a vörösvértestek fejlődését, és a folát új sejtnövekedést támogat. A nyers földimogyoró minden adagja 2,4 milligramm E-vitamint és 68 mikrogramm folsavat tartalmaz. Ez 16 százalékkal járul hozzá a napi E-vitamin bevitellel és 17 százalékkal a napi ajánlott folsav beviteléhez, az Orvostudományi Intézet szerint. Az olajban pörkölt földimogyoró viszont csak 34 mikrogramm folsavat és 2 milligramm E vitamint tartalmaz.

Élvezze a nyers földimogyoró saját ételeit, vagy adja hozzá kedvenc receptjeihez. Egy maroknyi nyers földimogyoró a zöldes zöldség salátait rágja össze, és jól megmunkálja a gabona salátákat – próbálja meg a quinoa, az aprított sárgarépa, a szezámmag, az apróra vágott nyers földimogyoró és a pirított szezámolaj vinaigrette keverékét egy kiadós mellékételhez vagy ebédhez . Alternatív megoldásként használjon apróra vágott földimogyorót a kedvenc leveseinek körözésére, vagy őrölje meg őket egy élelmiszer-feldolgozóban a teljesen természetes, nyers mogyoróvajhoz.

Rost és fehérje

Magnézium és réz

E-vitamin és folát

Több nyers földimogyoró fogyasztása