Allergia a niacinra

A niacin egy másik kifejezés a B-3-vitaminra. A niacin allergiája ritka, de életveszélyes lehet az Aetna InteliHealth szerint. A niacin allergiáját orvosnak kell bizonyítania az allergiás vizsgálat során. Ne kísérelje meg önmagát diagnosztizálni vagy önkezelni, kizárólag a tünetek alapján. A niacin allergia tünetei hasonlóak az élelmiszerrel kapcsolatos allergiához, az Healthy-Skincare.com szerint. A legtöbb tünet néhány perc alatt, néhány órával a kiegészítő bevétele után alakul ki.

Allergiás reakció oka

Allergiás reakció jelentkezik, ha a páciens allergiával szembeni túlérzékenységet mutat. Az allergén olyan anyag, amelyet az immunrendszer nem ismer fel biztonságosnak. Az immunrendszer megvédi magát a téves anyagtól antitestek létrehozásával, a MedlinePlus szerint. Az antitestek hízósejteket indukálnak, hogy elkezdődhessenek a hisztamin előállítása az egész testben. A megnövekedett hisztaminszintek a niacinhoz kapcsolódó gyakori allergiás tünetekhez vezetnek.

Tünetek

A niacin allergiás reakciójának leggyakoribb tünetei általános viszketés, kiütés és légszomj, az Aetna InteliHealth szerint. A bőr gyulladt és irritálódik, mert a hisztamin magas a bőrben. Az allergiás reakcióhoz társuló gyakori kiütések a csalánkiütés és az ekcéma. Légzési elégtelenség és más asztmás tünetek jelentkezhetnek, mint például a légzés képtelensége, zihálás és köhögés. A viszketés a szájban, az ajkakon vagy a torokban alakulhat ki.

Anaphylaxiás megfontolás

A MedlinePlus figyelmeztet arra, hogy a niacin allergiás reakciója egész testre utaló allergiás reakciót okozhat, az anaphylaxist. Az anafilaxia olyan extrém allergiás reakció, amely a szervezetben rendkívül magas hisztaminszintet szabadít fel, ami a betegnek sokk állapotát idézi elő. A gyakori tünetek közé tartoznak a hasmenés, a görcsösség, a mellkasi szorítás, a nyelési nehézség, hányinger, hányás, gyengeség, sípolás, arckifejezés és eszméletvesztés. Az anafilaxia szükségessé teheti az epinefrin injekciót a tünetek csökkentése érdekében.

Elsősegély

Ha valaki az allergiás reakciót tapasztalja a niacinra, vegye figyelembe a tüneteket és kezelje megfelelően. Ha például kiütés alakul ki, orálisan antihisztamint adjon be, alkalmazzon hidrokortizon az érintett területekre és hidegcsomagot alkalmazzon MedlinePlus szerint. Ha csalánkiütés alakul ki, győződjön meg róla, hogy az illető képes lélegezni, és figyelni fogja a szorongás fokozott jeleit. Kérjen orvosi segítséget a megfelelő kezelésért.

Egyéb mellékhatások

Egyéb mellékhatások közé tartozik a gyomor diszkomfort, szorongás, pánikrohamok, szédülés, fejfájás, szabálytalan szívverés és a fogak fájdalmai. Mindezeket a tüneteket orvosnak kell értékelnie.