Allergiás reakciók az ananászlével szemben

Az allergiás reakció allergiás tünete az orrdugulás, orrfolyás, asztma, bőrkiütés és hasmenés, amelyet ananászlé után fogyasztanak. A University of Maryland Medical Center szerint az ananászok és más trópusi gyümölcsök általában ételallergiát okoznak. Ne hagyja abba az étkezési és ivótermékeket, amelyek ananátot tartalmaznak, amíg orvosa nem látja. Az ananász bármely mennyiségének bevitele olyan allergiás tüneteket okozhat, amelyek további szövődményekhez vezethetnek.

Nem világos, hogy az immunrendszer miért veszít veszélyesnek bizonyos fehérjéket, de ha az immunrendszer meghibásodik az ananászlé fogyasztásakor, akkor allergiás reakciót tapasztal. Az ananászlé olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek az immunrendszer túlreagálódását okozhatják. Az immunrendszer megpróbálja leküzdeni a fehérjéket az ananászléből azáltal, hogy felszabadítja az immunglobulin E antitesteket a véráramba. Ezek az antitestek láncreakciót okoznak a szervezetben, ami különböző vegyi anyagok előállításához vezet, ami a legtöbb tünetet okozza.

Az ananászlével szembeni allergiás reakció különböző testrészek kialakulását okozhatja különböző tünetek kialakulásában. Az emésztőrendszerben a hasmenés, a gyomorfájdalom, görcsök, hányinger és hányás léphet fel. A légzőrendszer duzzanatot okozhat a tüdőben és a szinuszokban, ami asztmás tüneteket okozhat. A légzőszervi tünetek közé tartozhatnak a légzés, a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorítás, a légszomj, a szinusz torlódás, a szinuszos fejfájás és az arcérzékenység. Az ananászléből származó gyakori bőrreakciók közé tartozik a bőrpír, viszketés és gyulladás.

A citrusfélék és a trópusi gyümölcsök, például az ananász gyakori bőrreakciója az allergiás kontakt dermatitisz. Ez a bőrkiütés akkor alakul ki, amikor a bőr közvetlenül érintkezik az ananászlével. A topikális allergiás reakció az érintkezés területére lokalizálódik, és hólyagokat, súlyos viszketést és a bőr bőrpírját okozhatja, az amerikai Osteopathic College of Dermatology szerint. Kezelje az ilyen típusú allergiás reakciót az érintett bőrfelületet szappannal és vízzel, és hidrokortizon krémmel. Ha a bőrkiütés megmarad vagy rosszabbodik a kezelés után, azonnal hívja orvosát.

Bár ritka, egy élelmiszerrel kapcsolatos allergia súlyos allergiás reakciót okozhat, amely anafilaxia. Anaphylaxis akkor fordul elő, ha az egész szervezet allergiát alakít ki, ami életveszélyes tünetek kialakulását eredményezi, másodpercek alatt az ananászlé ivásáról. Az anafilaxia gyakori jelei közé tartoznak a súlyos hasi fájdalom, a szédülés, a fokozott, de gyenge szívverés és a vérnyomás hirtelen csökkenése. Hívja a 911-et azonnal, ha ilyen típusú allergiás reakciót alakít ki.

Ananász allergia

Tünetek

Allergiás kontakt dermatitis

Az anafilaxia