Ana teszt terhesség alatt

Az egyik olyan tényező, amely egy nő teherbe esése, valamint a terhesség fenntartása, egy egészséges és megfelelően működőképes immunrendszer. Az Antinuclear Antitest (ANA) teszt segítséget nyújt az orvosoknak az immunrendszerrel kapcsolatos problémák azonosításában, amelyek hatással lehetnek a termékenységre.

Az immunrendszer és a terhesség

Az immunrendszert úgy tervezték, hogy felderítse és elpusztítsa az idegen anyagokat, amelyek bejutnak a szervezetbe. Annak érdekében, hogy egy nő tartsa meg a terhességet, meg kell becsapni az immunrendszert úgy gondolni, hogy a magzat nem potenciálisan veszélyes fertőzés, amely eltávolításra szorul. A magzat védelme a saját anyja immunrendszeréből, a fejlődő magzat összetett kapcsolatban áll az anya immunrendszerével, ami megakadályozza az anya ellenes antitestek kifejlesztését.

Autoimmun betegségek és terhesség

Egy autoimmun betegség akkor fordul elő, amikor az immunrendszer zavart lesz, és olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a test sejtjeit, annak ellenére, hogy nem idegen betolakodók. A nőknél sokkal valószínűbb, hogy autoimmun rendellenességgel diagnosztizálják a férfiakat. Valójában a diagnózis csúcsokat jelent a nõi gyermekvállalás alatt, ami bizonyos értelemben véve figyelembe veszi azt a stresszt, hogy a potenciális terhességre való felkészülés lehet az immunrendszerre. Végtére is, a női immunrendszer bármikor felkérhető arra, hogy megváltoztassa szabályait, és figyelmen kívül hagyja az egyébként külföldi inváziót, annak érdekében, hogy lehetővé váljon a terhesség megkezdése és előrehaladása.

Az ANA teszt

Azok az nők, akiknél autoimmun rendellenességet diagnosztizáltak, hajlamosak a terhesség megszakítására és a terhesség fenntartására. Valójában azok a nők, akiknél nem diagnosztizálták az autoimmun rendellenességet, de akik többszörös vetélkedést tapasztaltak, gyakran pozitívnak bizonyulnak az autoimmun betegségek néhány markere esetében. Ez azt eredményezte, hogy az ANA-tesztet olyan nőknél alkalmazzák, akiknél nem volt terhesség vagy nehézség, még akkor is, ha nem mutatnak más autoimmun betegség tüneteket. Az ANA teszt az autoimmun rendellenességek általánosan használt szűrője, és olyan antinukleáris antitestek jelenlétének kimutatásával dolgozik, amelyek az immunrendszer által termelt anyagok, amelyek megtámadják a páciens saját sejtjeit.

Az eredmények értelmezése

Az antinukleáris ellenanyag hiánya a vérben negatív eredménnyel jár, és általában azt jelzi, hogy nincs autoimmun betegség. Az ANA szignifikáns szintjei a vérben egy autoimmun rendellenesség jelenlétét jelzik. Alacsonyabb, de még mindig pozitív eredmények nyerhetők terhes nőknél, az autoimmun betegség egyéb tünetei nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy súlyos autoimmun reakciókat vált ki vagy fog kialakulni, de ez azt jelenti, hogy az immunrendszer képes fejlődő antitesteket kifejleszteni a fejlődő magzat ellen, olyan helyzetben, amely a kezelés hiányában a terhesség befejezését eredményezheti . Alacsony szintű pozitív eredmények egy olyan nőnél, aki nemrég vetélést ért el, úgy értelmezhető, hogy az autoimmun válasz esetleg felelős a terhesség befejezéséért.

kezelések

Az ANA teszt egy értékes eszköz, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák és kezeljék a meddőség néhány alapjául szolgáló okát, és azonosítsák azokat a nőket, akik veszélyeztethetik az ismétlődő vetélést. Ha az ANA-teszt pozitív, további vizsgálatokra lehet szükség az immunállapot tisztázására, valamint a megfelelő kezelési folyamat meghatározására. Számos kezelési lehetőség létezik, amely maximalizálja a sikeres terhesség valószínűségét az autoimmun betegségben szenvedő nők esetében. Ezek a kezelések közé tartoznak a szteroid prednizon, az aszpirin vagy a gyógyszer heparin, amely általánosan használt vérhígító.