Az áfonyalé és az áfonya tabletta hatékonysága

Az indiánok az áfonyákat táplálékként és természetes gyógymódként használják a húgyhólyag vagy a vese problémák kezelésére. Manapság az áfonya jogorvoslatát ugyanarra a célra veheti. Az áfonyát orvosilag juice vagy tabletták formájában veheti, de konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt áfonya jogorvoslatról beszélne, hogy megbeszélje a megfelelő dózist és az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Előnyök

Az áfonya segíthet megelőzni vagy kezelni a húgyhólyag fertőzéseit, a fogágybetegségeket és a fekélyeket, a University of Pittsburgh Medical Center szerint. Az áfonya segíthet a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Az áfonyát néha anti-aging kiegészítőként is használják, jegyzi meg a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Beszéljen orvosával, mielőtt az áfonyát az egészségi állapot kezelésére vagy megelőzésére alkalmazta.

Funkció

Az áfonya erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károktól, mondja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Az áfonya proanthocyanidineket tartalmaz, olyan összetevőket, amelyek blokkolják bizonyos baktériumok, például az E. coli és a H. pylori számára a test sejtjeinek tapadását. Ez a művelet az áfonya lehetséges húgyúti fertőzések és gyomorfekély megelőzésére. Az áfonya összetevői segíthetnek megakadályozni, hogy egyes embereknél a vizeletben a nyálkahártya felhalmozódjon, ami csökkentheti a hólyagfertőzés kockázatát, a Michigan Egészségügyi Rendszer szerint. Az áfonyalé-nyek képesek gátolni bizonyos szájüregi baktériumokat, amelyek felelősek a foglapképződésért és az ínybetegségekért. Az áfonya egyéb tevékenységei közé tartoznak bizonyos rákellenes hatások a prosztata, a vastagbél és a szájüregi rákos sejtek ellen.

szempontok

Az áfonyás tabletták koncentráltabbak, mint az áfonyalé, ami arra utal, hogy a tabletták elméletileg nagyobb előnyt biztosítanak. De mivel a tabletták koncentráltabbak, az elveszítés növelheti bizonyos egészségügyi veszélyek kockázatát. Az áfonya-tabletta növelheti a vesekövek kialakulásának kockázatát, ha hosszabb ideig szedi őket. Az áfonyalé hátránya, hogy gyakran tartalmaz nagy mennyiségű cukrot vagy édesítőszert, ami bizonyos emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet. Például a cukorbetegek nem fogyasztanak nagy mennyiségű áfonyaleves cukrot. Végül, az áfonyás tabletták felvétele kissé költséghatékonyabb lehet, mint az áfonyalé.

Adagolás

A University of Pittsburgh Medical Center szerint 300-400 mg napraforgó áfonya-extraktumot vehet fel. Ha szedik a gyümölcslevet, a tipikus ajánlott dózis napi 8-16 uncia tiszta áfonyás gyümölcslevet fogyaszt. Az áfonyalé vagy a tabletta ajánlott dózisa kissé eltérhet, ezért kérdezze meg kezelőorvosát a megfelelő adagolással kapcsolatban.

Orvosi kutatás

A kettős-vak klinikai vizsgálatban a recidív húgyúti fertőzésekkel rendelkező nők bevonásával megállapították, hogy naponta 400 mg áfonya-tabletta szedése lényegesen csökkentette a visszatérő fertőzések gyakoriságát három hónap alatt. A tanulmány 1997-ben jelent meg a “Journal of Family Practice” -ben, jegyzi meg a Michigan Egyetemi Egészségügyi Rendszer. A 150 nő egyéves, kettős-vak vizsgálata összehasonlította az áfonyalé és az áfonya-tabletták hatékonyságát a húgyhólyag-fertőzések megelőzésében. A 2002-es “Kanadai Journal of Urology” című tanulmányban megállapítást nyert, hogy az áfonya-tabletták vagy az áfonya-juice háromszorosának bevétele egyaránt hatékonyan csökkentette a húgyúti fertőzések gyakoriságát, jegyzi meg a University of Pittsburgh Medical Center. Egy 2005-ben három hónapos, kettős-vak vizsgálatban, amelyet Kínában végeztek, úgy találta, hogy az áfonyalé ivása lényegesen csökkentette a fekélyt okozó H. pylori baktériumok mennyiségét a gyomorban. Egy 2004-es tanulmány a “FEMS Microbiology Letters” és az 1998-as tanulmány az “American Dental Association” lapjában megállapította, hogy az áfonyalé hatékonyan gátolja a fogászati ​​plakk és az ínybetegséggel kapcsolatos orális baktériumokat.

Habár az áfonya biztonságosnak tekinthető, mivel élelmiszerként használják őket, a gyümölcslé és a tabletták bizonyos emberek számára bizonyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az áfonyalé vagy a tabletták csökkenthetik a gyengén lúgos gyógyszerek, például az antidepresszánsok és bizonyos fájdalomcsillapítók hatékonyságát. Az áfonya növelheti a “vérhígító” gyógyszerek hatását, mint a Coumadin, amely túlzott vérzést okozhat. Mivel az áfonyalé és a tabletták nagy mennyiségű oxalát vegyszert tartalmaznak, növelhetik a vesekövek kockázatát. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt áfonya-tablettát vett vagy nagy mennyiségű italt fogyasztana, ha ilyen gyógyszert szed vagy hajlamos a vesekőre.

figyelmeztetések