Allergiás reakciók diófélékre

A 10 ételallergia közül kilenc mindegyikből nyolc érzékenységet eredményez, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala beszámol. A nyolc diétás allergén közül a dió és a fa dió tartozik. A dió allergia jellemzően egy életen át tart. A sült kenyér, a likőr, a cukorka, a pesto, a fagylalt, a salátaöntetek vagy a finomságok, valamint a kavicskeverékek jelennek meg. A dióolaj, bár az egészséges omega-3 zsírsav jó forrása is, allergiát okozhat. A dió allergia tünetei enyhétől az életveszélyesig terjednek.

Reakció oka

Az Egyesült Államokban körülbelül 1,8 millió ember tapasztalja a fákkal szembeni allergiát, az Élelmiszerallergia és az Anaphylaxis Network jelentései. Mint a többi dió, a dió kellemetlen reakciókat is okozhat. Problémák merülnek fel, amikor az immunrendszer hibás diófehérjét ártalmas anyagnak, és antitesteket bocsát ki a véráramba, hogy elpusztítsa azt. Ezek az ellenanyagok specifikus sejteket stimulálnak histaminák és egyéb vegyi anyagok előállítására. A hisztaminok a bőrre, az emésztőrendszerre és a légzőszervi tünetekre utalnak, amelyek általában allergiásak. A fahúzó allergiás betegek kevesebb, mint 10 százaléka éri el állapotukat az American College of Allergy, Asthma és Immunology szerint.

Tünetek

A diók allergiás reakcióinak tünetei általában az expozíciót követő négy órán belül jelentkeznek. Néhány perc alatt gyakran felszínre kerülnek. A szájnyálkahártyák, amelyek a test más részeire terjednek, tipikus korai jelek. Gyakran követik ki bőrkiütés és duzzadt szemhéjak, valamint vizes szemek és orrdugulás. Hasmenés vagy hányás, zihálás, nehézlégzés és asztmás rohamok léphetnek fel. Egyszerűen megható a dió allergiás válaszokat okozhat néhány embernél. Ha a diófehérjék belélegzik a bőrt egy seben keresztül, akkor a reakció egyenlő vagy meghaladhatja a fogyasztásától. Az allergiás tünetek általában 24 órán belül csökkennek.

Az anafilaxia

Néhány allergiás reakció előrehaladt az anaphylaxisban, súlyos és esetleg életveszélyes állapotban. Az anafilaxia olyan sokk állapot, amely azonnali kezelést igényel. Az anafilaxia jelei közé tartozik a halvány, gyors impulzus, a nyálkahártya, a hideg bőr, a légzési nehézség és az ájulás. Az ismert diós allergiában szenvedőknek mindig hordozható injekciós epinefrinnel kell rendelkezniük, amely orvosi rendelvény nélkül kapható, anafilaxiás kezelés esetén. Az állapotot azonosító orvosi karpere életmentő is lehet.

Dió allergia kezelésére

A diófélék és a pekándiók ugyanabba a fanyarcsaládhoz tartoznak. Ezekre az allergiás reakciók nem feltétlenül utalnak más családok dióinak megfelelő allergiájára. Az összes fa dió azonban a feldolgozás során ki lehet téve a diófélék nyomainak, mert gyakran ugyanazon a berendezésen dolgoznak. Az allergia terjedelmének meghatározására egyetlen módszer a tesztelés. Az allergiás orvos végezhet bőr- vagy vérvizsgálatot, vagy előírhat egy elkerülési étrendet annak megállapítására, hogy az allergiás reakció dióval kapcsolatos-e. Ha így van, az egyetlen módszer az allergiás reakciók elkerülésére a dió, a pekándió és az őket tartalmazó élelmiszerek vagy nyomelemek elkerülésére.