Ételeket, amelyek befolyásolják a tourette-szindrómát

A Tourette-szindrómában szenvedők tapasztalatlan tics-okat tapasztalnak, mint például egy szó, egy hang vagy egy akció ismétlődő és ismétlődő megismétlése. Bár ez a feltétel nem gyógyítható, egyes kezelések elérhetők az önkéntelen ticsek minimalizálására. A kutatás még mindig az előkészítő szakaszban van, de bizonyos ételek fogyasztása, mások elkerülése mellett, előnyös lehet a Tourette-szindrómában szenvedők számára.

Élelmiszerek magnéziummal és B-6 vitaminnal

A pótlólagos magnéziummal és a B-6 vitaminnal járó gyermekek tapasztalták a Tourette tüneteinek javulását a “Medicina Clinica” 2008 novemberében publikált előzetes tanulmányában. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartozik a diófélék, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék. A B-6-vitamin megtalálható a halakban, a keményítőtartalmú zöldségekben, a nem citrusfélékben, a szervi húsokban és a dúsított reggeli gabonákban.

Ételek Omega-3 zsírokkal

A “Pediatrics” 2012 júniusában közzétett előzetes tanulmány megállapította, hogy napi 250-500 mg omega-3 zsírok fogyasztása segíthet csökkenteni a tic-szel kapcsolatos károsodást a Tourette-ben szenvedő gyermekeknél. Növelheti az omega-3 zsírok fogyasztását, ha több halat, lenmagot és diót eszik, valamint a canolaolajat főzve. Például a garnélarák 3 gramm adagja kb. 267 milligramm omega-3 zsírt tartalmaz, míg ugyanannyi vadon élő atlanti lazac tartalmaz 1,564 milligramm ilyen előnyös zsírokat.

Elkerülendő ételek

Egyes élelmiszerek úgy tűnik, hogy rosszabbá teszik az embereket, az “Acta Paediatrica” ​​2008 áprilisában közzétett tanulmány szerint. Ezek közé tartoznak a koffeineket, édesítőszereket és tartósítószereket tartalmazó élelmiszerek. A kávé, tea, kóla, csokoládé, édességek és sok feldolgozott élelmiszer tartalmazhat ezeket az összetevőket, amelyeket nehéz elkerülni, hacsak nem teljes egészében ételeket főzöl.

Egyéb szempontok

A Tourette-szindrómában szenvedő embereknek nincs külön étrendünk. Mindazonáltal a stressz minimalizálása segíthet a tics korlátozásában, a 2005 júliusában “Pszichiátria” című cikk szerint. A rendszeres testmozgás vagy a terapeuta látása csökkentheti a stresszt. A gyógyszerek néha hasznosak lehetnek, de nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak. Amikor dolgoznak, nem teljesen kiküszöbölik a tics, de csökkenthetik a súlyos vagy zavaró tics előfordulását. A viselkedési terápia segíthet a Tourette jobb irányításában.