Magas fehérjetartalmú liszt

Nem minden liszt egyenlő. A búzaliszt fehérjetartalma 5-15% között változhat, és ez a variancia nagymértékben befolyásolja a receptjeit. Az alternatív lisztek, amelyek földi hüvelyesekből vagy szójababból készülnek, szintén magas fehérjetartalmat kínálnak, de olyan ízeket, amelyek nem feltétlenül kedvelik a szájukat.

Búzaliszt

A magas fehérjetartalmú búzalisztet “magas fehérjetartalmú” vagy “kenyérlisztet” tartalmazó címkével lehet ellátni. Ez a liszt 100 gramm 362 kalóriát tartalmaz, 1 gramm zsírt, 70 gramm szénhidrátot és 15 gramm fehérjét. Hasonlítsa össze ezt a süteménylisztet, amely mindössze 8 gramm fehérjét tartalmaz csészénként. Használjunk nagy fehérjetartalmú búzalisztet, hogy sütjük a rántott kenyér ropogós kenyerét. A nagy fehérjetartalmú búzalisztek azonban sűrű, téglaszerű süteményeket, gyors kenyeret és muffint hoznak létre. A búzaliszt-fehérje nem teljes, azaz hiányzik a teljes fehérjeforrásokban megtalálható esszenciális aminosavak, például tojás és hús.

Szója liszt

A szójaliszt nem tartalmaz glutént, ezért helyénvaló a gluténmentes diéta számára. A szójababból származik, és általában a zsír eltávolításával megakadályozza a gyors károsodást. Egy csésze, körülbelül 100 gramm hántolatlan szójalisztet biztosít 329 kalóriát, 1 gramm zsírt, 38 gramm szénhidrátot és 47 gramm fehérjét. Használhat akár ¼ csésze szójalisztet is, hogy egyenlő mennyiségű búzalisztet cseréljen a sült termékekben, de a kenyérben vagy muffinban lévő összes búzaliszt helyettesítheti a végtermék szerkezetét, megjelenését és ízét. A szójatej-íz sokkal jobban illeszkedik a hántolt vagy a zöldségfélék kotrásához, vagy a sütött mártásokhoz. A szója liszt fehérje teljes, vagyis az összes esszenciális aminosav közül kilenc. A szója liszt az izoflavonok előnyeit is kínálja, amelyek védelmet nyújthatnak a szívbetegségekkel szemben, és enyhíthetik a menopauza tüneteit.

Garbanzo bab liszt

Garbanzo bab liszt, más néven csicseriborsó liszt, származik a föld, szárított garbanzo bab. A liszt gluténmentes és leggyakrabban indiai kenyér és mártás receptek formájában jelenik meg. Egy pohár garbanzo liszt, körülbelül 120 gramm súlyú, 440 kaltert, 8 gramm zsírt, 72 gramm szénhidrátot és 24 gramm fehérjét tartalmaz. A Garbanzo bab liszt jellegzetes ízű, és nem használható közvetlenül a búzaliszt helyettesítésére. A fehérje nem teljes.

További magas fehérjetartalmú lisztek

A hajdina liszt nem kapcsolódik a búzához, és 13 gramm fehérjét tartalmaz csészénként. Használja a hajdina lisztet a búzával, hogy palacsinta vagy gluténmentes alternatíva legyen a búzaliszthez, hogy a mártásokat megmérje. A Quinoa liszt, amelyet földi quinoa magvakból készítenek, 16 gramm fehérjét tartalmaz poháronként. Használhat quinoa lisztet, hogy kis mennyiségű búzalisztet helyettesítsen a receptekben vagy házi tésztát készítsen. A Quinoa liszt kalóriatartalmú sűrűbb, mint a búza, a szója vagy a hajdina liszt. Ha sütés közben bármilyen gluténmentes, magas fehérjetartalmú lisztet használ, akkor be kell állítania a sütési időt, az összetevőket és a módszereket a gluténhiány miatt.