Vajon az olívaolaj zsírosodik-e?

Az olajbogyó magas lehet a kalóriákban, de ez nem jelenti azt, hogy eszik, súlygyarapodáshoz vezet. Mi több, az olívaolaj gazdag koleszterinszint-csökkentő, egyszeresen telítetlen zsírokban, ezáltal egészséges kiegészíti étrendjét. A legfontosabb, hogy ezt és más kalóriatartalmú ételeket enni, mérsékelten, egy kiegyensúlyozott étkezési terv részeként.

Nem számít, milyen ételeket eszik, csak egyféleképpen nyerhet meg súlyt: több kalóriát fogyaszt, mint a szervezetnek energiára van szüksége. Ha ez megtörténik, a felesleges kalóriákat testtömegként tárolja későbbi felhasználás céljából. Egyáltalán nem lehet enni, csak az olívaolajat egész nap, és soha nem kap egy fontot addig, amíg fenntartotta a kalória egyensúlyt – bár minden bizonnyal táplálkozás nélkül szenvedne más élelmiszercsoportok hiányával.

Az olívaolaj diétázó hírneve abból fakad, hogy tiszta zsír. Míg a többi makronutriens – a fehérje és a szénhidrátok – mindössze 4 kalóriát tartalmaz grammonként, a zsír kilogrammonként 9 kalóriát tartalmaz, ami sokkal kalorikusabban sűrűvé teszi. A kalóriatartalmú ételek súlygyarapodáshoz vezethetnek, mivel energiát szolgáltatnak, de nem mindig teszik teljessé. Vegyük figyelembe, hogy 1 evőkanál olívaolaj és egy nagy banán mindegyike mintegy 120 kalóriát tartalmaz. A banán fogyasztása után sokkal teljesebben érzed magad, mint a kanálolaj lenyelése után, és kevesebbet fogyaszthat az elkövetkező órákban.

A túl sok zsírt fogyasztva veszélyt jelenthet a derékvonalra, beleértve az olívaolajat a csökkentett kalóriatartalmú étrendben, növelheti a sikeres esélyeit, a 2010-es Journal of Women’s Health című tanulmány szerint. A kutatók túlsúlyos túlélőket Akár egy alacsony zsírtartalmú vagy egy 8 hetes olívaolajjal dúsított diétával, és megállapította, hogy az olajbogyó-olaj csoport nagyobb súlyt veszített. Az első vizsgálatot követően a nők képesek voltak kiválasztani azt a táplálkozást, amelyet inkább folytatni kívántak, és túlnyomórészt az olívaolaj-tervet választották. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb az elégedettség az étrenddel, amely magában foglalja az olívaolajat – és akkor valószínűleg ragaszkodni fog a megfelelő étrendhez.

Élvezze az olívaolajat anélkül, hogy veszélyeztette volna a súlyát, csak 1 teáskanálnyi sört vagy sült krumplit használjon, vagy könnyedén átszívja az olajat salátákra vagy tészta ételekre. Ideális esetben az összes kalóriának legfeljebb 20-35 százaléka származhat olívaolajból és más zsírokból. Ez azt jelenti, hogy a 2.000 kalóriás étrendben 44-78 gramm zsír van, a perspektívában minden teáskanál olívaolaj 4,5 gramm zsírt biztosít, míg minden evőkanál 13,5 gramm zsírt tartalmaz.

Súlygyarapodás magyarázata

A kalóriatartalmú élelmiszer

A kutatás

Olive Oil in Moderation