Allergiás reakciók a levendula számára

A levendulát kék-ibolya virágok és könnyű illat jellemzi, de ez a növény gyógyászati ​​célokat is szolgál. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a virágok illóolajának az alopecia visszafordítása, az ekcéma javítása, a sebészeti beavatkozás utáni fájdalomcsökkentés és a betegségek, például a fejfájás, a depresszió és az álmatlanság kezelése. Azonban a levendula olaj hatásos, és néha allergiás reakciót okoz, amikor a bőrre kerül, belélegezve vagy lenyelve.

Tünetek

A levendulaolajjal szembeni allergiás reakció sokféle tünet esetén jelenhet meg a National Institute of Health online orvosi enciklopédia Medline Plus szerint. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a bőrkiütés, égő érzés a szemekben vagy a torokban, fejfájás, homályos látás, émelygés és hányás, hasmenés, hidegrázás és légzési nehézség. Ha expozíció esetén azonnal forduljon orvoshoz, forduljon az Országos Mérgezési Ellenőrző Központhoz vagy a helyi sürgősségi osztályhoz.

Okai és megelőzése

A levendulaolajra gyakorolt ​​allergiás reakciók a belélegzéstől, a bőrön való alkalmazástól és a lenyelésektől erednek, a Derm Net szerint. A levendulaolajat általában az aromaterápiában vagy kereskedelmi dezodorok és gyertyák használata során belélegzik. A bőrreakciók akkor fordulnak elő, ha masszázsolajat használnak, vagy lerakódásokat, parfümöket, szappanokat vagy más, levendulát tartalmazó kozmetikumokat alkalmaznak. A gyomor-bélrendszeri reakciók általában akkor fordulnak elő, amikor az olajat ízesítő anyagként fogyasztják teában, édességekben vagy más élelmiszertermékekben. A levendulaolaj használata előtt forduljon orvosához, különösen akkor, ha terhes vagy szoptat. Ellenőrizze kezelőorvosával a lehetséges kábítószer-és gyógyszerkölcsönhatásokat. Ellenőrizze kezelőorvosával, ha levendulajolajat használ gyermekekkel, különösen fiatal fiúkkal, akik nem jutottak pubertásba. A kutatások azt mutatják, hogy a levendula megzavarhatja a fejlődő férfi hormonokat, és gyomor-gyulladást okozhat, férfiaknál emelkedett mellnagyobbodást, a New England Journal of Medicine tanulmányának megfelelően. Ez a kutatás azonban vitatott, ezért ellenőrizze az általános orvosát.

Orvosi interakciók

A levendulaolaj nem kapcsolódik a hagyományos orvoslással való kölcsönhatásokhoz. A levendulaolaj azonban néha túlzott álmosságot és álmosságot okoz, ha klorálhidrátot vagy barbiturátokat, például amobarbitált, butabarbitalot, mefobarbitált, pentobarbitált és fenobarbitált tartalmazó szedatív gyógyszerekkel együtt alkalmazzák. A levendulaolaj potenciálisan kölcsönhatásba léphet a központi idegrendszeri depresszánsokat tartalmazó nyugtató gyógyszerekkel, például olyan fájdalomcsillapító szerekkel, mint a morfin vagy az oxikodon vagy a szorongásellenes szerek, mint például az Ambien, a Klonopin vagy az Ativan. Mindig konzultáljon kezelőorvosával annak biztosítására, hogy a levendulaolaj biztonságos a gyógyszerekkel való használatra.

Kezelés

Kérjen orvosi kezelést, ha allergiás reakciót tapasztal a levendula esetében. Az orvosi szakemberek ellenőrizni fogják a létfontosságú jeleket, és esetleg aktív szenet adnak a test tisztítására és méregtelenítésére, folyadékokat IV vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például a difenhidramin vagy a prednizon segítségével. A nővér, a sürgősségi reagálók vagy a mérgező személyzet tanácsot adhat Önnek, hogy vizet vagy tejet inni és hányni.