Csökkenti a kelkáposzta a táplálkozását?

Kale sötét leveles zöld, tagja a káposzta családnak, és tele van tápanyagokkal és étkezési rostokkal. Bár a káposzta apróra vágható vagy apróra vágható, nyersen evett, gyakrabban főtt is. A zöldségek zöldségben való fõzése a vízben, mint például a blanching esetében, azt jelentheti, hogy a sütési folyamat során a vitaminok egy részét kiszivárogtatják.

Blanchingról

A sütéshez a leveleket gőz vagy forrásban lévő víz rövid ideig kell főzni. Ezután le kell fagyasztani a főtt leveleket jeges vízben, hogy leállítsuk a folyamatot. Ez a sütési módszer élénk színű zöldségeket és ropogós-nyers textúrát eredményez. Bizonyos esetekben sót adnak a főzőfolyadékhoz, hogy fűszerezzenek.

Vízben oldódó vitaminok

Vízben oldódó vitaminok kiszivárognak az élelmiszerekből a víz főzési folyamata során. A vízben oldódó vitaminok közé tartoznak a B-vitamin komplexek és a C-vitamin tagjai. A víz magas hőmérsékleten való expozíciója miatt a szitálás könnyen elpusztítja a C- és B-vitaminokat, mivel nagyon érzékenyek. A “Natural Product Radiance” 2008-as kiadványa egy tanulmányt tartalmazott, amely azt mutatta, hogy a főzési idő és a magasabb sütés hőmérséklete hosszabb ideig a C-vitamin fokozatosan alacsonyabb szintjét eredményezte a leveles zöldségekben.

Kale táplálkozási profilja

Kale számos tápanyagban gazdag, és természetesen alacsony a kalória. A nyers, apróra vágott káposzta 1-csészéből csak 33 kalóriát, majdnem 3 gramm fehérjét, 0,6 gramm teljes zsírt és csaknem 6 gramm étkezési rostot tartalmaz. Az is jó kálium- és kalciumforrás, 329 és 100 milligramm adagonként. Egy adag 80 milligramm C-vitamint is tartalmaz, amely 94 mg folátot tartalmaz, és jó forrás a tiamin, riboflavin, niacin és B-6 vitamin. Kevesebb mint 1 milligramm E vitaminnal rendelkezik. Azonban a B-vitaminok, a C-vitamin és az E-vitamin a legtöbb esetben elveszik a fehérítés során.

A legtöbb táplálkozás

A táplálkozási szempontból sűrű növényi táplálkozásnak köszönhetően a kale számos táplálkozási előnyben részesül. Az elveszett vitaminok számának csökkentése érdekében tartsa a simítási folyamatot gyorsabban, olyan közel a vízhőmérsékletéhez, amennyire csak lehetséges. Noha több időbe telhet, vegye fontolóra a gőzölgő káposzta helyett a forró vízbe való elhelyezését, hogy elfedje, hogy csökkentse az elveszett vitamin mennyiségét. Enyhén káposzta is lehet, finom olajjal dörzsölve az apróra vágott leveleket, hogy a levelek jobban megnyugodjanak.