Diéta a leukémia betegek számára

A leukémia olyan rák, amely általában a fehérvérsejtekben kezdődik, és ezáltal a sejtek gyorsan szaporodnak és rendellenesen működnek. A fehérvérsejtek olyan sejtek, amelyek a szervezetben fellépő fertőzésekkel küzdenek. Ahogy halad, a leukémia befolyásolhatja a nyirokrendszert, a csontvelőt és a mielogén rendszert. E tényezők miatt a leukémia-betegeket gyakran arra ösztönzik, hogy különleges étrendet fogyasztanak.

Célja

A leukémiás páciensnek olyan táplálékot kell fogyasztania, amely minimalizálja a fertőzés kockázatát, erőt ad a leukémia elleni küzdelemnek, és lehetővé teszi a szervezet számára, hogy optimálisan gyógyuljon. Mivel a leukémia egy olyan vérrák, amely a fehérvérsejtekben kezdődik és csökkenti az immunrendszer működését, az éhínségre való felkészülés a leukémia betegek számára ugyanolyan fontos, mint az általuk fogyasztott ételek.

szempontok

Mivel a leukémiás betegek a kezelésen keresztül mennek keresztül, abszolút neutrophilszámuk vagy ANC csökken. Az ANC közvetlenül kapcsolódik a fertőzés elleni küzdelemhez. Az 500 sejt / mm3-nél kevesebb ANC-t tartalmazó betegről kimutatták, hogy neutropén, ami azt jelenti, hogy a páciens immunrendszere nem elég erős a fertőzések leküzdéséhez, jegyzi meg a University of Pittsburgh Medical Center. Ha a beteg neutropén, akkor nagyon óvatosnak kell lenniük arra, hogy mit fogyasztanak az élelmiszerekkel borított betegség és az élelmiszerek kórokozói miatt.

Időkeret

A diagnózis napjától kezdődően a leukémia betegét arra ösztönzik, hogy egészséges étrendet kezdjen fogyasztani. Abban az időszakban, amikor a betegeket nem tekintik neutropénnek, egy egészséges, egészséges táplálékot fogyaszthatnak az élelmiszer-piramisra, azonban a fehérje és a teljes szemek általában ajánlottak. A leukémiás betegek ezt az alapvető étrendet követhetik, amíg neutropéniásnak nem minősülnek. Attól az időponttól kezdődően, amikor a beteg neutropéniás diagnosztizálásáig az ANC elfogadható szintre áll vissza, a betegnek neutropéniás étrendet kell követnie.

Jellemzők

A leukémiás betegek rendszeres étrendje magában foglalja a sovány fehérjét, a friss zöldségeket, a tejtermékeket, a friss gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát és néhány zsírt. A neutropeniás diéta magában foglalja az alaposan főzött zöldségeket és gyümölcsöket, a jól elkészített sovány fehérjét, csak a pasztőrözött tejtermékeket és a szennyeződésmentes teljes kiőrlésű gabonákat.

Figyelem

A leukémiás betegek számára készült élelmiszerek előkészítése előtt alaposan meg kell tisztítani az összes élelmiszer felületet, hogy elkerülhető legyen az élelmiszer-fertőzés veszélye. A nyers húsokat és a nem főtt zöldségeket és gyümölcsöket el kell távolítani a kész élelmiszerektől. A páciens ANC-től függetlenül minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan meg kell mosni, mielőtt elfogyasztják vagy elkészítik. Minden maradék ételt haladéktalanul hűteni kell, majd alaposan fel kell melegíteni az étkezés előtt, és 24 órán belül el kell fogyasztani az étel elkészítésének kezdetétől. Az alapvető élelmiszerbiztonsági irányelvek figyelmen kívül hagyása fertőzést okozhat és kezelési szövődményeket okozhat a beteg számára.