Lehet-e probiotikumot alkalmazni az omeprazol helyett?

Az omeprazol egy protonpumpa inhibitor, amelyet gastrooesophagealis reflux betegség vagy GERD kezelésére alkalmaznak. Ezt az állapotot a nyelőcső visszahúzódó folyamata jellemzi a nyelőcsőben, ami gyomorégést és irritációt okoz. Az omeprazolt gyomorfekély, nyombélfekély és Zollinger-Ellison rendellenesség kezelésére is alkalmazzák. A probiotikumok előnyös mikroorganizmusok, hasonlóak az emberi bélban megtalálható baktériumokhoz. Vannak, akik probiotikumokat használnak a gyomor-problémák, például a GERD és a fekélyek hatásainak leküzdésére.

A probiotikumok nem alkalmazhatók az omeprazol helyett, mert a két különböző funkciókat végeznek a szervezetben. Az omeprazol elnyomja a savtermelést a gyomorban, hogy megakadályozza a gyomor és a nyelőcső falainak sérülését, míg a probiotikumok segítenek megakadályozni a káros baktériumok túlzott növekedését a szervezetben. A probiotikus jótékony baktériumok segítenek megvédeni a gyomrot a fertőzéstől és más körülményektől, a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Medicina Központ szerint.

A probiotikumok és az omeprazol hasznosak a helicobacter pylori felszámolásában, amelyek baktériumok, amelyek gyomorfekélyt okoznak, és hozzájárulnak a savas refluxhoz is. A University of Maryland Medical Center tanácsot ad a gyomorfekélyben és savas refluxusban szenvedő betegeknek, hogy naponta vegyék be a laktobacillus acidophilus probiotikus kiegészítőket, amelyek 5-10 milliárd vastagbélképző egységet tartalmaznak. A probiotikus kiegészítők elnyomják a pylori növekedését, és segítenek fenntartani a jó és a káros baktériumok közötti egyensúlyt a gyomorban. Az omeprazolt antibiotikumokkal együtt adják a helicobacter pylori fertőzés kezelésére.

Az omeprazol késleltetett hatóanyag-leadású kapszulák és szuszpenziós granulák formájában áll rendelkezésre. Az over-the-counter omeprazol késleltetett felszabadulású tabletták formájában kapható. Az étkezés előtt egy órát kell bevenni. A késleltetett hatóanyag-leadású kapszulákat vagy tablettákat egésznek kell lenyelni rágás nélkül. Az OTC omeprazolt csak 14 napig kell bevenni. A további 14 napos kezelést négy havonta egyszer meg lehet ismételni. Az omeprazolt nem szabad azonnali gyomorégés megkönnyítésére használni. Négy napig is eltarthat a gyomorégés tüneteinek enyhítése.

A probiotikumok élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben kaphatók. A probiotikumot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak például az író, a joghurt, az acidophilus tej, az erjesztett tej, a miso, a szójaitalok, a tempeh, a kefir, a kim chi és a savanyú káposzta. A probiotikumot nem szabad olyan betegeknél alkalmazni, akiknek csökkent immunrendszere van – például az AIDS-betegek esetében -, mert súlyos fertőzést okozhatnak, a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Medicina Központ szerint.

Probiotikumok és Omeprazol

Helicobacter Pylori kezelése

Omeprazol adagolás

Probiotikus adagolás.