Acai bogyós gyümölcslé előnyei

A Közép- és Dél-Amerikából származó acai bogyók a hagyományos gyümölcsökön túlmutató egészségügyi előnyöket hirdetnek, többek között a fogyás és az öregedésgátlás. Ezzel szemben számos acai-tartalmú terméket, például acai-gyümölcslevet és acai-kivonatokat fejlesztettek ki és népszerűsítettek ezekre a célokra. Míg a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá az acai bogyó juice összes állítólagos előnyét, több tanulmány szerint a szervezetnek hatalmas előnyei vannak.

A rák megelőzése

A “Pharmaceutical Research” című, 2010. márciusi tanulmány szerint az acai bogyók fogyasztása sikeresen gátolta a nyelőcsőrák növekedését patkányokban. A kutatók ezt az eredményt az acai bogyós gyümölcslé magas antioxidáns szintjeinek tulajdonítják. A vizsgálatot hét különböző típusú bogyóval végezték, amelyek mindegyike kimutatták, hogy ugyanolyan hatásosak a rák megelőzésében, ami azt jelenti, hogy az acai bogyólevet nem lehet jobban megakadályozni a rákot, mint a többi bogyó.

Immunrendszeri előnyök

A Texas A & M University “Mezőgazdasági Kommunikáció” című, 2008. októberi tanulmánya megállapította, hogy mind az acai bogyópépből, mind a gyümölcsléből származó antioxidánsokat sikeresen felszívja az emberi test. Az antioxidánsok, általában vitaminok és ásványi anyagok formájában, működésük révén védik az immunsejteket a szervezetben szabadgyökökként ismert vegyületek oxidatív károsodásából. Az acai bogyó-gyümölcslé antioxidáns tartalma tehát immunrendszeri előnyöket biztosít az egyéb bogyókéhoz hasonlóan.

Metabolikus betegségmegelőzés

A metabolikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran az elhízáshoz társulnak. A “Nutrition Journal” című, 2011. májusi tanulmányban az acai-cellulóz kétszeres napi fogyasztása pozitív hatást gyakorolt ​​az éhomi glükóz- és inzulinszint csökkentésére, valamint a teljes koleszterinszint csökkentésére, bár a vérnyomás nem változott. További kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy megerősítsék ezeket a hatásokat.

A kognitív csökkenés csökkentése

A “Clinical Nutrition and Metabolic Care” című 2009. januári tanulmány szerint az antioxidánsokban gazdag bogyók, mint például az acai bogyó, előnyösek az idősebb állatok kognitív funkcióinak fenntartásában. Bizonyos antioxidánsoknak azt gondolják, hogy enyhítik a stresszhez kapcsolódó idegi jelátvitelt, és elősegítik a neuronok egészségi állapotát és kapacitását az öregedési folyamatban. Ez rendszeresen fogyasztja az antioxidánsokban gazdag acai bogyólevet, amely potenciálisan hasznos lehet az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kiküszöbölésére.